Monday, April 30, 2007

recnici...

 


From: Uros

U rečnik krompulja ili grijovod? 28. april 2007. | 13:02 | Izvor: FoNet Zagreb -- Na konkursu časopisa za kulturu hrvatskog književnog jezika Jezik za najbolju novu hrvatsku reč pristiglo je 500 predloga.

U uži izbor ušlo je 47 reči, među kojima su istinomjer umesto poligrafa, sučelište za tok šou ili zakulisje za bekstejdž, piše današnji Vjesnik.

Neki od maštovitih predloga su brzogriz za fast fud, krompulje za glasne i grube žene, bojler u grijovod ili vodogrijalica, tenis u rukal, zatim sendvič u dvokrišku ili dvokrušac, mimoučinak umesto nuspojave.

Na konkurs je stiglo više od 500 predloga novih reči, a među njima čak 175 reči medicinskog značenja. Sve te medicinske reči poslao je isti takmičar, sastavivši mali medicinski rečnik, tako da če njegovi predlozi biti ocenjeni van konkurencije.

Glavna urednica Jezika i predsednica konkursne komisije Sanda Ham navela je da su predlozi stizali iz cele Hrvatske, pa i iz inostranstva. Među predlagačima su ljudi različitog profila, od univerzitetskih profesora do osnovaca.

Prednost na konkursu imale su zamene za tuđice, odnosno strane reče i izraze.

Tako su na adresu Jezika stigli predlozi da se, na primer, tenis, bojler, sendvič, rebus, karikatura, mikroorganizam zamene novim riječima. Tenis bi bio rukal, bojler grijovod, mlačnik, mlačnjak, prokuhavalo ili vodogrijalica, sendvič dvokriška ili dvokrušac, rebus crtaljka, karikatura izoblika, a mikroorganizam sitnobiće ili maložiće.

Najviše je predloga pristiglo za komjuter, pa je tako bilo nekoliko predloga za internet (svemrežje, na primer), za laptop (skutnik).

Rezultati konkursa biće objavljeni u junskom broju Jezika, a najuspješniji kovači reči dobiće nagradu "Dr. Ivan Šreter", uz dve hiljade kuna za prvu, hiljadu i po i hiljadu za drugu i treću nagradu.

No comments:

zzgluposti